Më shumë se 40 sëmundje të njohura mund të transmetohen përmes kontaktit seksual të pambrojtur. Më të njohurit prej tyre janë HIV, HSV, Hepatiti B, Hepatiti C, Sifilizi, Klamidia, Gonorrea. Për shkak se simptomat e një sëmundje seksualisht të transmetueshme janë të lehta ose pa simptoma, sëmundja mund të përhapet me shpejtësi. Përveç kësaj, individët që vuajnë nga një prej këtyre sëmundjeve ka të ngjarë të marrin sëmundje të tjera. Midis këtyre sëmundjeve, trajtohet sifilizi, gonorrea dhe klamidia. Hepatiti B, HIV dhe HSV janë sëmundje të zakonshme dhe nuk mund të shërohen plotësisht. Sëmundjet mund të transmetohen jo vetëm seksualisht, por edhe përmes gjakut ose nga nëna tek fëmija gjatë shtatzënisë dhe lindjes.

Simptomat e sëmundjes ndryshojnë sipas gjinisë dhe llojit të sëmundjes.

  • Klamidia: Në vendet e zhvilluara është sëmundja më e zakonshme e transmetueshme seksualisht dhe nuk tregon karakteristika trashëgimore. Zakonisht është asimptomatike. Në disa gra, mund të shfaqë simptoma të tilla si djegie gjatë urinimit, urinim i shpeshtë, shkarkim pak i verdhë, kruajtje në zonën gjenitale, skuqje, djegie dhe dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale. Në disa burra, mund të vërehet djegie gjatë urinimit dhe shkarkim nga penisi.
  • Sifilizi: Kjo sëmundje ka 3 faza dhe përparon ndryshe në secilën fazë. Në fazën e parë të sëmundjes, ajo shihet me një plagë në zonën gjenitale tek gratë ose burrat. Kjo plagë nuk shkakton asnjë dhimbje, por kur lihet pas dore dhe lihet e patrajtuar, sëmundja do të kalojë në fazën tjetër. Dhimbje koke, dhimbje fyti, ethe, humbje e oreksit, dobësi, të përziera, të vjella, skuqje të lëkurës kudo në trup mund të ndodhin 1-6 muaj pasi plaga të shihet. Këto skuqje kanë ngjyrë të kuqe ose kafe, të ngritur dhe të ashpër. Në rastet kur sëmundja nuk trajtohet si duhet, mund të përsëritet pas 10-30 vjetësh. Në këtë fazë, mund të shihen verbëri, probleme psikologjike, vështirësi në lëvizjet e muskujve, mpirje dhe paralizë. Kur një grua e sëmurë mbetet shtatzënë, është e mundur që foshnja të infektohet.
  • HIV: Ai përparon si një infeksion me simptoma të ndryshueshme midis 1-6 javësh pasi virusi të jetë marrë. Pas 6-12 javësh, trupi krijon antitrupa kundër këtij virusi, kështu që mund të diagnostikohet me një test gjaku. Kjo sëmundje është ngjitëse gjatë një periudhe 8-10 vjeçare pa simptoma. Në fazën e fundit të sëmundjes së njohur si AIDS, imuniteti bëhet shumë i dobët dhe trupi bëhet i prekshëm ndaj sëmundjeve. HIV është një sëmundje që nuk mund të shërohet, por me ndihmën e ilaçeve, efekti i sëmundjes mund të zvogëlohet.
  • Gonorrea: Është një sëmundje që zakonisht shfaqet tek moshat e reja. Kjo është një sëmundje që përparon në mënyrë asimptomatike, gjithashtu është e mundur të shfaqen simptoma në formën e shkarkimit të uretrës tek burrat dhe gratë, dhe gjakderdhja pas marrëdhënieve seksuale tek gratë. Është një sëmundje që trajtohet lehtësisht me antibiotikë.

E rëndësishme është përdorimi i prezervativit gjatë marrëdhënies seksuale për të parandaluar shfaqjen e sëmundjeve të tilla. Për më tepër, duhet pasur kujdes që materialet e përdorura në rastet e mbledhjes së gjakut ose kontaktit me gjilpërat të jenë sterile. Ato mund të diagnostikohen nga testet e kulturës, serologjisë ose PCR në laboratorë.