UDHËZIME

INFORMACIONE TE PERGJITHSHME

Urina është lëng që prodhon trupi për të hequr substancat e dëmshme dhe të tepërta. Ky lëng, i cili është 95% ujë, përmban amoniak, natrium, kalium, ure, kreatininë dhe klor. Ajo ka një veti acidike dhe vlera e saj e pH normalisht ndryshon ndërmjet 5.5 dhe 6.5. Urina, e cila është një produkt i rëndësishëm për metabolizmin tonë, është një mjet i përdorur për të kuptuar anomalitë dhe sëmundjet që ndodhin në trupin tonë.
Analiza e urinës është e nevojshme për diagnostikimin e sëmundjeve të veshkave, çrregullimeve metabolike, shtatzënisë dhe infeksioneve të traktit urinar. Në analizën e urinës, kryhen ekzaminime të tilla si ngjyra, pH, aroma, kthjelltësia, pasha specifike, proteina, glukoza, leukocitet, eritrocitet, bakteret dhe parazitët. Këto ekzaminime bëhen në mënyrë vizuale, kimikisht me Strip urine dhe mikroskopikisht. Marrja e mostrave 50-100 ml në epruveten e dhënë nga laboratori është e mjaftueshme për këto analiza.

Të gjitha testet e bëra duke marrë një mostër gjaku quhen teste të gjakut. Një mostër gjaku është e nevojshme për shumicën e testeve laboratorike. Anomalitë e gjetura në testet e gjakut janë të nevojshme për diagnostikimin e shumë sëmundjeve. Testet e gjakut të kryera shpesh në laboratorin tonë janë si më poshtë:
• Hemogram (Numërimi i plotë i gjakut): Kjo është analiza e qelizave në gjak si qelizat e kuqe të gjakut (RBC), qelizat e bardha të gjakut (WBC), trombociteve (PLT), hemoglobinës (Hb), limfocitet, eozinofileve. Anemia, çrregullimi i gjakderdhjes, infeksioni, etj. është i nevojshëm në përcaktimin e sëmundjeve.
• Testet serologjike: Kontrollohet nëse formohen antitrupa në mostrën e gjakut të marrë. Përdoret për të matur statusin tonë imunitar ndaj sëmundjeve të shkaktuara nga organizma të tillë si bakteret, viruset, kërpudhat, veçanërisht Covid, hepatiti.
• Sedimentimi: Sherben si indicator qe ne organizem mund te kemi infeksionin ose inflamacion.
• Sheqeri në gjak (glukoza): Glukoza para dhe pas buke; janë analiza, të cilat kryhen për të diagnostifikuar diabetin. Sheqeri i lartë i gjakut mund të jetë gjithashtu për shkak të stresit, infeksioneve serioze, dështimit kronik të veshkave dhe efekteve anësore të disa ilaçeve. Ashtu siç është i lartë, edhe sheqeri që matet nën 75 mg/dL në rast urie; është gjithashtu i dëmshëm për trupin.
• AST-ALT: Janë dy analiza të cilat tregojne funksionin e mëlçisë. Duhet të kryhen së bashku për një analizë të saktë.
• Kolesteroli: Nje substancë organike e cila ka shumë funksione në trup. Nivelet e larta të kolesterolit shkaktojnë disa sëmundje; në veçanti ato kardiovaskulare. Ka varietete të tilla si HDL, LDL, VLDL.

Pasi të absorbohen lëndët ushqyese të dobishme, pjesët e mbetura hiqen nga trupi si feçja. Ashtu si urina,feçja luajnë një rol në identifikimin e anomalive në trupin tonë. Pamja e tij, aroma, ngjyra, gjaku okult, qelizat, yndyrnat, paraziti, mbetjet e ushqimit, niseshteja etj. bëhen rishikime të tilla. Këto bëhen fizikisht, kimikisht dhe mikroskopikisht. Ndihmon për të kuptuar nëse ka infeksione të zorrëve, statusin e parazitëve, probleme në sistemin e tretjes, gjak të fshehtë ose inflamacion. Mostra e marrë në një enë sterile është e mjaftueshme për këtë analizë.

Tamponët e marrë nga fyti, hunda, gjuha dhe lëkura na ndihmojnë të kuptojmë nëse ka viruse, parazitë, mikrobe apo baktere në trup. Përveç që është një metodë efektive për të kuptuar sëmundjet në një fazë të hershme, ajo përdoret gjithashtu për testimin e atësisë dhe zbulimin e problemeve gjenetike. Para se të merret mostra, pacienti nuk duhet të ketë përdorur antibiotikë të paktën 72 orë më parë. Materiali i marrë me ndihmen e tamponit futet me kujdes në tubin e përshtatshëm. Rezultati i testit është pozitiv ose negativ. Në ditët e sotme, është një nga metodat më të sakta dhe të zakonshme që përdoret për zbulimin e virusit Covid-19.

PYETJET MË TË SHPESHTA

Në laboratorin tonë kryhen një gamë e gjërë analizash mjekësore në fushat si: Biokimi, Hematologji, Imunologji, Mikrobiologji. Gjithashtu ne ofrojmë edhe testet lidhur me Covid-in si: PCR, Covid-19 IgG, Covid-19 IgM, D-Dimer, Ferritin. Për çdo pyetje apo paqartësi rreth analizave që dëshironi të kryheni, ju lutem kontaktoni në numrat tanë të telefonit.

Megjithëse nuk kemi një marrëveshje me një nga kompanitë e sigurimit, kemi marrëveshje me disa institucione ku përfitoni ulje në shërbimet që do të kryheni në laboratorin tonë.

Siguria dhe shpejtësia janë dy elementët kryesorë që na karakterizojnë ne si laborator. Çdo analizë përpunohet me kujdes nga stafi ynë profesionist për të dhënë një rezultat të saktë. Për këtë gjë koha e nxjerrjes së rezultateve ndryshon në varësi të testeve që ju kryheni.

Mostrat nuk merren direkt nga pëlhura pasi kimikatet në leckë do të ndikojnë në rezultatin e analizes. Pasi të hiqet pelena dhe pastrohet pelena me pambuk dezinfektues, një qese lidhet nën foshnjën para pelenës. Pas urinimit, mostra në qese transferohet me kujdes në enën e mostrës. Enë e nevojshme për mbledhjen e mostrave jepet nga laboratori ynë. Sigurohuni që kampioni i marrë të mbushë enen.

Ushqimi nuk duhet të konsumohet deri në 10-12 orë para testit. Gjithsesi, ju mund të merrni informacion nga mjeku juaj ose ekspertët tanë laboratorikë për testet që dëshironi të kryheni.

Përgjigjia e sistemit tonë imunitar ndaj një ushqimi të konsumuar quhet alergji. Kur merret për herë të parë, trupi nuk reagon dhe krijon një antitrup të quajtur IgE kundër këtij ushqimi. Simptomat e mëposhtme ndodhin në konsumimin e të njëjtit ushqim për herë të dytë.
• Të përziera
• Të vjella
• Kruarje
• Skuqje
• Gulçim
• Dhimbje gjoksi
• Marrje mendsh
• Tension i ulët
Ushqime të tilla si qumështi, vezët, kikirikët, bajamet, soja, gruri janë ushqimet më të zakonshme që shkaktojnë alergji.
Intoleranca ndaj ushqimit është reagimi i sistemit tretës. Ndodh sepse një substancë në ushqimin e marrë nuk tretet si duhet. Simptomat e intolerancës ushqimore mund të ndodhin kur ushqimi merret për herë të parë dhe janë si më poshtë.
• Dhimbje barku
• Të përziera
• Ndjesi djegieje në stomak
• Dhimbje koke
• Dobësi
• Fryrje dhe gaz
• Nervozizëm
• Lodhje
• Të vjella

Në momentin kur ju do të kryheni testin Covid IgG + IgM në laboratorin tonë, ju mund të zbuloni nëse keni antitrupa kundër kësaj sëmundjeje në trupin tuaj apo jo, domethënë nëse e keni kaluar këtë sëmundje më parë apo nëse e mbartni për momentin.

Nëse keni simptoma të tilla si kollë, ethe, vështirësi në frymëmarrje, paaftësi për të shijuar dhe nuhatur, ose nëse keni një person të afërt, i cili është testuar pozitivisht, duhet patjetër të bëni një test.

Vitamina D është e rëndësishme për shëndetin tonë të kockave. Në rast të mungesës, zbutjes dhe thyerjes së kockave, shihen dobësi në muskuj, ngërçe dhe dhimbje trupi. Burimi më i rëndësishëm i vitaminës D është dielli. Mund të merret gjithashtu nga ushqime të tilla si mëlçia, djathi, kërpudhat, vaji i peshkut, gjalpi, e verdha e vezës. Përveç marrjes nga dielli dhe ushqimit, ju mund të merrni shtesa duke u konsultuar me mjekun tuaj.

Copyright © 2020 – All right reserved. Design and Advertising +905323376219 DMCA.com Protection Status